Freelance çalışma modeli, esnek çalışmayı ve pek çok rahatlığı beraberinde getiriyor. Fakat, freelance olarak çalışıyorsun diye sorumluluklarının azaldığını düşünüyorsan yanılıyorsun. Bir kurumun bünyesinde çalışmadığın için tüm mali işlerini kendi başına düzenlemen ve halletmen gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kazandığın gelirin yasal olabilmesi için onun vergisini ödemen gerekiyor. Bunu gerek faturalarla gerek makbuzlarla gerekse de gider pusulasıyla halledebilirsin. Fakat yaptığın işlere ve sözleşmelere göre; ödemen gereken vergi miktarı ve kullanabileceğin fatura türleri değişiyor.
Bizler de çok fazla merak edilen ve büyük kafa karışıklığına sebep olan freelance çalışanlar nasıl fatura keser sorusunu cevaplamak istedik. Her ne kadar bu yazı seni faturalar konusunda bilgilendirse de eğer freelance olarak çalışıyorsan vergi alanında mutlaka bir mali müşavir veya muhasebeciden yardım alman gerektiğini unutmamalısın. Bu tarz yasal süreçler sürekli değişkenlik gösterdiği ve yanlış davranışlar suç teşkil ettiği için mutlaka bir profesyonele başvurmalısın. İstersen bir freelancer’in nasıl fatura kesebileceğini anlatarak yazımıza başlayalım.
Freelancer’lar Nasıl Fatura Keser?
Freelance çalışma modelinden elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu’na göre serbest meslek kazancı olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla freelance çalışmalardan kazandığın ücretler, serbest meslek kazancına uygulanan vergi oranlarına tabi tutuluyor. Bu açıdan bakıldığında freelance çalışma modelini benimseyen kişiler için toplamda 3 adet genel fatura kesme metodu vardır diyebiliriz.
1.Şahıs Şirketi Faturası
Tabii ki kendi başına fatura kesmenin en yaygın ve en kolay yolu bir şahıs şirketi açmak olarak biliniyor. Şahıs şirketinin yardımıyla tek başına fatura kesebilir ve vergilerini beyan edebilirsin. Eğer bir şahıs şirketin varsa, elde ettiğin gelirler, şahıs şirketine uygulanan gelir vergisi oranında vergilendiriliyor.
Bu oran 2021 yılı itibariyle; 24.000 TL ve altı için %15, 24.000 TL’den 53.000 TL’ye kadar %20 ve 53.000 TL’den 130.000 TL’ye kadar %27 olarak uygulanıyor. Daha fazla bilgi için sen de Gelir Vergisi Kanunu’na göz atabilirsin.
2.Serbest Meslek Makbuzu
Eğer bir şahıs şirketin yoksa sakın endişeye kapılma çünkü bir şahıs şirketine sahip olmadan da gelir vergini ödeyebilirsin. Serbest meslek mensuplarının sıklıkla kullandığı serbest meslek makbuzu ile fatura kesimi ve vergi ödemesi yapılabiliyor. Serbest meslek makbuzunda yer alan stopaj yani gelir vergisini müşteri, KDV’yi de senin ödemen gerekiyor. Bu makbuzda yer alan oranlar ise 2021 yılı itibariyle brüt ücret üzerinden %20 stopaj ve %18 KDV olarak belirleniyor.
3.Gider Pusulası
Gider pusulası, yalnızca belirli özel durumlar içerisinde fatura yerine geçebiliyor. Bu durumlar, arızi kazanç adı altında değerlendiriliyor. Arızi kazancı da sürekliliği olmayan, yalnızca bir seferlik yapılmış ve miktarı da 40.000 TL’nin altında olan kazançlar olarak özetleyebiliriz. Eğer tek seferlik bir Freelance iş aldıysan ve alacağın ücret de 40.000 TL’nin altındaysa gelir vergini, çalıştığın firmanın keseceği gider pusulası yoluyla ödeyebilirsin.
Burada dikkat etmen gereken nokta; Bionluk üzerinden yaptığın veya kendi freelance işlerin için belirli bir miktarın üzerinde gelir elde ediyorsan mutlaka bunun vergisini ödemelisin. Fakat gelir vergisinden muaf olman için belirlenen miktar, çalışma şartlarına göre değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden kesinlikle profesyonel bir mali müşavirle anlaşarak gelirlerini beyan etmeli ve vergilendirme konusunu uzman birisiyle konuşmalısın. Eğer Gelir Vergisi Kanunu’na aykırı bir davranış sergilediğin veya vergisiz kazanç sağladığın tespit edilirse çeşitli cezalar alabilirsin.
Neden Fatura Kesmeliyim?
- Fatura, her vatandaşımızın sorumluluğu olan vergi vermenin yasal yolu olarak bilinir. Bu yüzden düzenli olarak fatura kesmeli ve gelirlerini beyan etmelisin.
- Çalışacağın pek çok şirket ve müşteri, vergi indirimi kazanmak açısından senden fatura isteyebilir. Bu durumda fatura kesmenin, bu müşterileri etkilemeni ve kazanmanı sağlayacağından emin olabilirsin.
- Kanunsuz bir durum ortaya çıktığında kendini mahkemede savunabilmek için mutlaka hizmete dair bir faturanın olması gerekiyor. Aksi takdirde hem hakkını yasal yollardan alamamış olursun hem de vergi kaçırmaktan ceza alabilirsin.
- Fatura kestiğinde, daha güvenilir olduğun için müşteri ilişkilerin artacak ve daha profesyonel olacaksın. Bu sayede aldığın iş teklifleri yükselecek ve sektöründe kendini bir adım daha ileri taşıyabileceksin.
Proforma Fatura Nedir?
Çeşitli fatura çeşitlerini anlattığımıza ve freelance olarak nasıl fatura keseceğini aktardığımıza göre bir diğer önemli bilgiye geçebiliriz. Proforma fatura sayesinde, profesyonel iş görüşmelerini somut bir zemine oturtabilir ve iş anlaşmalarını daha anlaşılır bir biçimde yapabilirsin. Peki nedir bu proforma fatura?
Proforma faturayı, hizmet sonunda keseceğin faturanın özeti olarak nitelendirebiliriz. Proforma faturada, hizmetinin özeti ve keseceğin faturanın detayları yer alır. Satış sözleşmesi yerine geçen bu faturaya, çalıştığın firma imza attığında yasal olarak hizmeti kabul etmiş olur.
Proforma faturanın önemine gelirsek de özellikle uluslararası projelerde, proforma fatura oldukça önemli bir görev görüyor. İki farklı devletteki ve farklı dillerdeki firmaların daha iyi anlaşması ve yaptıkları görüşmelerin resmiyete dökülmesi adına proforma fatura kullanılıyor. Bu sayede müşteri nasıl fatura kesileceğini, miktarı, ödeme biçimini ve pek çok detayı öğrenmiş oluyor. Ardından bu faturaya attığı imza ile bir nevi sözleşmeyi kabul etmiş oluyor.
Bunun yanında, yurt dışı sözleşmeler dışında yurt içinde yapacağın iş görüşmelerinde de proforma faturayı kullanabilirsin. Proforma fatura sayesinde müşterilerinin bilgilenmesini sağlayabilir ve profesyonel bir iş süreci çıkartabilirsin.
Daha önce de paylaştığımız gibi bu tür fatura ve vergi konularında bir mali müşavirden veya muhasebeciden yardım alman çok önemli. İleride hiçbir yasal sorunla karşılaşmamak ve freelance iş hayatına yasal bir şekilde devam etmek istiyorsan, bahsettiğimiz konulara özenle dikkat etmelisin.
Comments are closed.