Verilere göre dünya çapında 300 milyon kişi depresyonla mücadele ediyor. Üstelik her altı kişiden biri, anksiyete veya depresyon gibi zihin sağlığı sorunuyla boğuşuyor. Freelance çalışma hayatında gün içinde senin de düşünmen gereken birçok konu yer alıyor. Ödenmesi gereken faturalar, düzensiz gelir, iş bulamama riski…

Freelaner olarak zihin sağlığını kontrol altında tutabilmen için önemli birkaç maddeyi listeledik. Keyifli okumalar 🙂

Freelancer Sözlüğüne “Hayır” Kelimesini Ekle ☠️

Freelancer olarak, müşterilerin bazen yaptığın işin kapsamı dışında bazı talepleri ile karşı karşıya kalabilirsin. Yapmak istemediğin bir işe uygun bir dille hayır demek en doğal hakkın. Seni uzun süre meşgul edecek bir işe zaman ayırmak yerine, kendini geliştirebilir ve hatta yeni müşteriler arayabilirsin.

Ayrıca birlikte iş yaptığın kişilere ve müşterilere, belirlediğin çalışma saatlerini ileterek bu saatler dahilinde seninle iletişime geçmelerini söyleyebilirsin.

Günlük Rutinine Hareket Kat 🏄🏻‍♀️

Fiziksel aktivite ve egzersiz, uzun bir günün ardından stres atmak için harika bir yol olacağı gibi; zihnini boşaltmana ve odaklanma yeteneğini artırmana yardımcı olur. Biliyorsun ki odaklanmak eşittir verimli çalışmak.

Birden bire gününe 2 saatlik bir egzersiz rutini eklemek istediğinden emin değilsen bu adımı yavaş yavaş atabilirsin. İlk hafta 15 dakika, ikinci hafta yarım saat derken bir bakmışsın egzersiz yapmak artık seni iyi hissettiren günlük rutininin en önemli parçalarından biri olmuş. Her gün yürüyüşe veya hafif koşuya çıkmak için kendine zaman yaratabilirsin. Sabah rutinine biraz esneme hareketleri eklemek bile güne başlamak için harika bir yol olabilir. Emin ol bu adım masa başında geçirdiğin zamanı daha aktif geçirmeni sağlayacak.

İşlerini Önceliklendirmeyi Öğren

Her şeye yetişmeye çalışmak seni zihinsel olarak tüketen önemli etkenlerden biri. Günümüzde özellikle şehir hayatında sürekli bir şeylere yetişmeye çalışıyoruz, koşturuyoruz… Bu durumu ve işleri kontrol altına almak için en önemli adım; işlerini önceliklendirmek! Önceliklendirmeleri doğru bir şekilde yaptıktan sonra adım adım görevlerini halletmek, mental olarak seni çok rahatlatacak ve stresini kontrol etmene çok faydalı olacak.

Meditasyon Yapmayı Dene 🧘🏻‍♀️

Meditasyon deyip geçme! Stresi azaltır, daha iyi odaklanmana yardımcı olur, olumsuz duygularla daha etkili bir şekilde başa çıkmanı sağlar, uykuyu iyileştirir ve seni rahatlatır. Giderek daha fazla insan zihin sağlığını önceliklendirerek meditasyona yöneliyor. Bu konuyu detaylıca araştırarak kendi en verimli yöntemini bularak uygulamanı tavsiye ediyoruz!

Sosyal Hayatı İhmal Etme ☕️

Birçok freelancer zamanlarını izole olarak geçirir. Uzun zamanlar başkaları ile görüşmeden evden yalnız çalışırlar. Başkalarıyla iletişim içinde olmak, sosyalleşmek, sohbet etmek, paylaşımda bulunmak zihin sağlığı açısından oldukça önemli.

Sadece seni dinleyecek bir arkadaş grubu edinebilir ya da ailenle işin hakkında sohbet edebilirsin. Sadece hayatında neler olup bittiğini yakınındaki kişilerle paylaşarak, zihnindeki baskının bir kısmını hafifletebilir zihin sağlığını korumak konusunda önemli bir adım atabilirsin.

İş ve Özel Yaşam Sınırlarını Belirle ⛔️

Birçok freelance çalışan ve serbest meslek sahibi için en zor şeylerden biri kendilerine zaman ayırmak olabilir. Freelance çalışanların üzerindeki en büyük sorumluluklardan biri işlerinin sürekliliğini sağlamak. Bu sebeple iş dışında da yaptıkları eylemlerin çoğuna biraz işlerini katmak isterler 🙂 Nasıl mı?

Televizyon izlerken e-postaları kontrol etmek, haftaya pazar gecesi başlamak, gece geç saatlere kadar çalışmak gibi örnekler verebiliriz. Fakat işleri bu denli birbirine karıştırmanın zihin sağlığı için çok doğru olmadığını belirtelim.

Bu sorunla mücadele etmenin en iyi yollarından biri sınırlar koymak. Bu sınırlar şu şekilde olabilir;

  • İşin bittiğinde çalışma alanından gerçekten ayrılabilmen için, evde veya paylaşımlı çalışma alanlarında kendine ait bir çalışma alanına sahip olmak
  • Düzenli çalışma saatleri belirlemek ve bunlara bağlı kalmak
  • Hafta sonları çalışmamak ya da en az bir gün kendine izin vermek
  • Tatil günlerini önceden planlamak
  • Belirli bir saatten sonra iş ile ilgili yazıları, e-postaları ve bilgilendirmeleri kontrol etmemek

Bunların çoğu, dokuzdan beşe kadar çalışan insanlar için doğal. Çoğu çalışan ofisten ayrıldıktan sonra otomatik olarak işlerini bırakabiliyorlar. Fakat bir Freelancer olarak; e-postalarını ne zaman kontrol edeceğin, mesaiye ne zaman başlayacağın sana ve senin belirlediğine zamana bağlı. Bu sebeple zihin sağlığını önceliklendirmen için en azından kendine bir gün izin vermeni mutlaka tavsiye ediyoruz.

Kendine zaman ayırdığında zihnine rahatlatacak ve işten başka bir şeyler düşüneceksin. Bu adım, yenilenmiş bir zihinle işe dönmene yardımcı olacak. Ayrıca çalışırken çok değil verimli çalıştığından emin olmayı unutma!

Zevklerine Öncelik Ver ✨

Birçok freelancer, freelance hayatının ilk aylarında hobilerinden vazgeçiyor. Sebebi ise “çok çalışıyorum, vaktim yok” oluyor. Elbette çok çalışmalısın, çünkü büyük bir pazarda mücadele ediyorsun. Peki bu çalışma yoğunluğunda hayattan zevk alıyor musun? Çoğu freelancer bu sorunun cevabını geçiştiriyor. Fakat bu sorunun zihin sağlığın için en önemli sorulardan biri olduğunu hatırlatmak isteriz.

Freelance çalışmak demek, zamanının tamamını işine adamak değildir. Kendine izin vermeli, en önemlisi zihnini önceliklendirmelisin. Bir yazıda şöyle diyordu; “çoğu fiziksel sorun tedavi edilebilir ama zihinsel sorunlar sizi içten içe bitirir.

Kitap okumaktan hoşlanıyorsan bunu yapmalısın. Spor senin hayatını olumlu yönde etkiliyorsa, günlük planına egzersiz eklemelisin. Sana kayıp gibi gelen bir iki saatin freelance çalışma hayatın ve zihin sağlığın için ne kadar önemli olduğunu göreceksin.

Seni Neyin Strese Soktuğunu Bul 🔍

Genellikle seni strese sokan tek bir faktör yoktur, ancak hangisinin daha fazla endişelenmene neden olduğunu belirleyebilirsen, o zaman neyi değiştirmen gerektiğini bilirsin.

Bu nedenlerden bazıları şunlar olabilir;

  • Müşteriler tarafından belirlenen gerçekçi olmayan bitiş tarihleri
  • Müşteriler zamanında ödeme yapmadığında oluşabilecek finansal kaygı
  • Düzenli bir gelir sağlayamama endişesi

Zamanının Kontrolünü Geri Al ⏱

İlk etapta serbest çalışmaya başlamanın nedenini hatırlıyor musun? En önemli nedenlerinden biri; sevdiğin şeyleri daha fazla yapmak için kendine ayırabileceğin daha fazla zaman istemendi. Şimdi saatlerinin nereye gittiğini ve sadece ne üzerinde çalıştığını değil, hobilerini ve sosyal hayatını da takip etme zamanı.

Bunu yaparak, zamanının nereye gittiğini belirleyebilirsin. Belki çok fazla çalışıyorsun ve müşteri portföyünü azaltman gerekiyor?

Zamanını verimli yönetebilmek adına önce adım adım neye ne kadar vakit harcadığını belirle ve kendine bir çalışma düzeni planla, en önemlisi o plana sadık olmaya çalış!

Özetle;

Kendin için doğru dengeyi bulman muhtemelen biraz zaman alabilir, endişelenme. Küçük değişikliklerle başlayarak, yaşamını daha mutlu, daha üretken ve daha keyifli hale getirebilirsin.