Pazartesilerden pek hoşlanmıyor musun? Bazen işyerinde insanlarla anlaşmakta zorlandığın oluyor mu? O zaman muhtemelen işinden ayrılmayı kendi işini kurmayı hayal ediyorsun, değil mi?

Kendi işini kurmak ve freelance çalışma hayata atılmak için o kadar çok sebep var ki hepsini bu yazıda listelemek oldukça zor. Ama biz senin için aralarından en iyi sebepleri belirledik, keyifli okumalar 🙂

1. Kontrol Sende

Serbest çalışanlar ve girişimciler kararlarını kendileri verirler. Bir web sitesinin hangi sürümünün kullanılacağı veya hangi saatlerde çalışman gerektiği konusunda hiçbir tartışma yoktur; her şey sana bağlı. Pijamayla çalışmak istiyorsan çalışabilir, işe gece başlamak istiyorsan bunu kolayca yapabilir ya da bilgisayarını alıp en sevdiğin kafede çalışabilirsin.

2. Zamanın Sana Ait

Freelance çalışmanın en büyük avantajı, istediğin zaman çalışabilmen. Kendi saatlerini kendin seçebilir; öğlene kadar uyumak istiyorsan, bunu yapabilirsin. Freelancer olarak çalışma saatlerinin klasik çalışma saatlerine denk gelmesi gerekmez, kendi en verimli saatlerinde çalışabilirsin. İster gece ister gündüz!

Örneğin; senin için en verimli çalışma zamanı gece ise; çalışma saatlerini gece 11 ile 4 arasında yapabilirsin. Diyeceksin ki herkes mesaiye gündüz başlıyor, toplantılar gündüz saatlerinde oluyor. Çok haklısın ama haftada bir gireceğin bir toplantı için bir gününü ayırabilirsin. Bir başka örnek ise; diyelim ki çok sevdiğin bir arkadaşın seni görmeye geldi, onunla görüşmek için patronundan yalvar yakar izin almana gerek yok. Çünkü patron sensin!

3. Her Yerde Çalışmakta Özgürsün

Freelance çalışma modelinde, işini tamamladığın sürece nerede çalıştığını sen belirlersin. Global anlamında bakıldığında, yalnızca ABD özelinde dahi güncel freelancer çalışan sayısının 57 milyon olduğu belirtiliyor. Freelancer olarak dilediğin yerden çalışabildiğin gibi, dilediğin ülke ile de çalışabilirsin, sonsuz ve zengin bir döngü 😌

Bu çalışma modelinde, müşterilerin işin için para öder ve nerede çalıştığına değil onlar için çıkardığın çalışma onları ilgilendirir. Kafede, evinin balkonunda, yazlıkta veya havuz kenarında fark etmez internet olan her yer çalışmak için uygun bir ortam. Evden çalışmakta sıkıldığın zamanlarda bilgisayarını çantana atıp en sevdiğin kafeye gidebilirsin; işini zamanında ve istenilen şekilde teslim ettiğin sürece nerede çalıştığının bir önemi yok.

4.Freelance Çalışma Modelinde Projeyi Sen Seçersin

Bir web tasarımcısıysan ve e-ticaret sitesi tasarlamaktan pek hoşlanmıyorsan, bunu yapmak zorunda değilsin. Bir yazarsan ve ürün açıklamaları yazmak istemiyorsan bunu yapmamayı seçebilirsin. Çalışmak istediğin projeleri seçebilme özgürlüğü bile freelance hayata başlaman için en önemli sebeplerden birisi!

5. Freelance Çalışma Sayesinde Müşterileri Sen Seçersin

Çalışacağın projelerde müşterilerle olan iletişimini profesyonel bir seviyede ve net tutman oldukça önemli. Bu iletişim diline uymayan veya profesyonel gelmeyen bir tutumu yüzünden bazı müşterilerle çalışmak istemeyebilirsin, bu senin en doğal hakkın ve bunu freelance çalışma hayatında gönül rahatlığıyla uygulayabilirsin.

Sınırsız revize isteyen, yaptığın şeylerden memnun olmayan ve işini değerli görmeyen bir müşteriye el sallamak senin elinde.

6. İş Yükünün Kontrolü Senin Elinde

Serbest çalışmanın bir başka avantajı da iş yükünü seçme özgürlüğü. İstediğin kadar az veya çok çalışabilir, senin için anlamlı olan projeleri seçebilirsin. Toplantılar, ofis politikaları gibi tam zamanlı bir işin dikkat dağıtıcı unsurları olmadan sevdiğin işe odaklanabilirsin.

İşinden ayrılıp freelance çalışmaya başlamadan önce, önündeki uzun yolculuğa hazır olduğundan emin olmak için kendine şu soruları sormanı tavsiye ediyoruz;

freelance çalışma

Freelance Çalışma Sürecinde Konfor Alanımdan Ayrılmaya Hazır mıyım?

Freelancer olmak, kendi işini yürütmek demek. İşleri kendin bulmalı, projeleri kendin yönetmeli ve müşterilerle tek başına ilgilenmelisin. Ayrıca, çevrimiçi müşterilerinin farklı zaman dilimleri olduğu için olağandışı saatlerde çalışmak zorunda kalabilir ve ödeme almak için işini zamanında teslim etmen gerekebilir. Tüm bu sorumlulukların farkında olarak üstlenmeye hazır olduğundan emin olmalısın.

Evden Çalışabilir miyim?

Hızlı bir bilgisayara, hızlı internet bağlantısına ve işini huzur içinde yapmak için evde izole bir ofis alanına sahip olmak; evden çalışmaya başlamak için ihtiyacın olan temel şeylerden biri. Ayrıca “malî durumları” da düşünmen gerekiyor. Freelancer olarak para kazanman biraz zaman alabilir; bu sebeple bu zamanı idare edecek seviyede bir birikimin olmasını mutlaka tavsiye ediyoruz. Uzun vadeli işler/müşteriler bulman biraz zaman alsa da uzun vadeli projelerin oturmaya başladığı zaman maddi olarak da rahatlaman kaçınılmaz olacak.

“Pazarlanabilir” Bir Becerim Var mı?

Normal bir işe başvurmaya benzer şekilde, freelance çalışma da deneyimini paraya dönüştürmek için geçerli bir beceriye ihtiyaç duyuluyor. Basit bir veri girişi işi bile belirli yazılımlarla çalışma bilgisini gerektiriyor. Hangi alanda uzman olmayı seçersen seç, yeteneğinle gerçek anlamda para kazanacağından emin olmalısın. Yeteneğinin serbest çalışma pazarında yeterli talebi olup olmadığını görmek için biraz araştırma yapabilirsin.

Günlük İşimden Ayrılmak Benim İçin Güvenli mi?

Serbest meslek, sabit bir gelir anlamına gelmiyor. Gelecek ay ne kadar kazanacağını genelde bilemeyebilir ve sık sık kendini müşteri bulmakta zorlanırken bulabilirsin. Bunları bilerek kendini ve psikoloji bu gerçeklere hazırlamanı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Bir an için durup günlük işini bırakarak ne tür bir risk aldığını ve kararının kimleri etkileyeceğini düşünmelisin. Örneğin; bir ebeveyn isen, çocuklarını ve ailenin maddi durumunu düşünerek hareket etmen gerekiyor. Freelancer olarak ailenin geçimini sağlayabilecek yeterli işi alabilecek misin?

Müşterilerle Nasıl İletişim Kurulması Gerektiğini Biliyor muyum?

İletişim, müşterileri kazanmanın, ihtiyaçlarını anlamanın, kaliteli iş sunmanın ve uzun vadeli ilişkiler kurmanın en temel anahtarı. Doğru ve profesyonel bir iletişim dili sayesinde kendini daha iyi noktalara taşıyabilir, aldığın işlerin sayısını artırabilirsin.

Çoklu Görevleri Yönetmede Yeteri Kadar İyi miyim?

Freelancer olarak, genellikle aynı anda birden fazla müşteri ve birden fazla proje ile çalışacaksın. Finansmanı yönetecek, faturalar üretecek ve kendi başına daha fazla iş bulacaksın. Uzmanı olduğun alanda proje gerçekleştirmek; bu görevlerden sadece biri olacağı için çoklu görevlerde ve iş takibi gibi konularda kendini gözlemlemeli eksiklerini bularak bu alanları geliştirmelisin.

Freelance Çalışma ile Yeterince Para Kazanabilecek miyim?

Yeterince sıkı çalışmaya istekliysen, freelancer olarak günlük işinin maaşını ikiye, hatta üçe katlayabilirsin. Ancak, güvende olmak için, seninle aynı beceriye sahip serbest çalışanların gerçekte ne kadar kazandığını öğrenmek için bir araştırma yapmanı tavsiye ediyoruz 😌