Freelancer kariyerin boyunca; yaptığın işlerden, bulunduğun sektöre ait bilgileri aktardığın veya işlerinin öne çıkan özellikleri gibi belirli başlıkları içeren bir kimlik yaratmalısın. Peki, bu benzersiz kimliği yaratmanın yolu “kişisel marka”nı nasıl yaratabilirsin?

Bu yazımızda, freelancer’lar için “kişisel markalaşma”nın neden önemli olduğunu açıklarken bir profesyonel olarak nasıl kişisel marka oluşturabileceğinden bahsedeceğiz.

Freelance Kariyerinde Markalaşma Nedir?

İngilizce “Personal Branding” olarak bilinen bu benzersiz kimlik oluşturmaya kısaca “kişisel marka” diyebiliriz. Freelance kariyerinde markalaşma, kendinle ilgili profesyonel bir kimlik yaratma sürecine deniyor.

Normalde bu süreç; kendine özgü tasarımlarını yaratarak kartvizitler, portföyler, faturalar ve belgeler gibi marka unsurları oluşturmayı içeriyor. Ancak, bu durum freelancerlar için biraz farklı işliyor. Bir freelancer kariyerin boyunca sağlam bir marka oluşturmak istiyorsan; çevrimiçi varlığını ve hem kendini hem de hizmetlerini tanıtman ve bunlardan nasıl yararlanacağını düşünmen gerekiyor.

Freelance Kariyerinde Markalaşma Neden Önemlidir?

Şöyle bir hayal kuralım: Bir müşteri tasarımlarından birini bir web sitesinde buluyor ve seninle çalışmak istiyor ve seninle iletişim kurmanın bir yolunu arıyor. Bir şekilde Twitter hesabını buluyor ve hesabına baktığında; sadece bir profil resmi ya da çok da iyi izlenim vermeyen negatif ve saldırgan paylaşımlarla dolu bir profile sahip olduğunu görüyor. Sen olsan, seninle çalışmak ister miydin? Dürüst cevap verecek olursak çoğumuz buna hayır deriz. İşte bu yüzden freelancer’lar için “kişisel markalaşma”nın önemli olmasının en temel nedenlerinden birinin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Freelancer kariyerin boyunca yeni müşteriler/işler bulmak amacıyla sosyal medyada ve freelancer platformlarında kendini sürekli tanıtıyorsun. Bu platformlarda, çevrimiçi varlığını bir profesyonel olarak kurman gerekiyor. Bu konuda yapman gerekenleri senin için derledik:

freelancer kariyeri

Sosyal Medya Hesaplarını Düzenle 📱

Müşteriler, genellikle freelancer’larla çalışmaya başlamadan önce onları çoğunlukla Google’da araştırırlar. Sosyal medya hesaplarının Google arama sonuçlarında görülen ilk bağlantılar olacağını hepimiz biliyoruz.

Bu nedenle, sosyal medya hesaplarının kişisel markanı iyi yansıttığından emin olmalısın.

Sosyal medya profillerini aşağıdaki maddelere dikkat ederek iyileştirebilirsin:

  • Hesabına yüzünün net olduğu kendini iyi yansıttığını düşündüğün mümkünse güler yüzlü bir profil fotoğrafı yükleyebilirsin.
  • Çalışmalarını ve deneyimlerini de kapsayan çok uzun olmayan ama açıklayıcı bir biyografi yazabilirsin.
  • Özgeçmişinin eksiksiz ve net bir şekilde yer aldığı bir LinkedIn hesabının olmasını tavsiye ediyoruz.
  • Kapak fotoğrafları içeren sosyal medya hesaplarında, çalıştığın alanı anlatan özel grafiklerden oluşmuş görseller kullanabilirsin.
  • Sunduğun hizmetleri tanıtacak şekilde ilgi alanlarından ve yetkinliklerinden bahsedebilirsin.
  • Portfolyo olarak bir web siten varsa linkini sosyal medya profillerine mutlaka eklemesin.

Sosyal Medyada Paylaştıklarına Dikkat Et ⚠️

Söz sosyal medyadan açılmışken, hesapların aracılığıyla profesyonelliği sürdürmenin önemini de vurgulamak isteriz. Yani; Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn hesaplarında paylaştıklarına dikkat etmelisin.

Müşteriler, paylaştığın içeriklerden yola çıkarak senin ve kişiliğin hakkında bir yargıya varabilirler. Bu nedenle tartışmalı konulardan ve rahatsız edici içerik paylaşımlarından kaçınmanı tavsiye ederiz. Sana kendin olmayı bırak demiyoruz ama içeriklerde ve yorumlarda biraz daha özenli davranman gerektiğini söylemek isteriz.

Elbette bir sosyal medya hesabında herkes gibi bir şeyler hakkında fikirlerini paylaşmak çok doğal. Fakat, fikirlerini paylaşırken profesyonelliğini korumaya çalışman freelancer kariyerin için çok önemli bir adım.

İşlerini Özgünleştir ☘️

Kişisel markanı oluşturmanın ve tanıtmanın en iyi yollarından biri diğeri ise yaptığın işlerin şahsına özgü olmasıdır. İşlerinde sana ait bir imzan olabilir, bir tasarım tarzı gibi. Örneğin; blog yazıyorsan yazılarında kendine özgü yazı stilini oluşturabilir, grafik tasarımlar için belirli bir tasarım stili kullanabilir veya belirli bir içerik türü üzerinde çalışarak; kendi sektöründe öne çıkabilirsin.

Portfolyonu İçeren Profesyonel Bir Web Sitesi Oluştur 💻

Çalışmalarını göstermek için güzel ve profesyonel bir web sitesine sahip olmanın önemi oldukça büyük. CV niteliğinde oluşturulan web sitelerinden değil, yetkinliklerini gerçekten sergileyebileceğin bir web sitesinden bahsediyoruz. Eğer bir yazarsan, blog oluşturabilir, web tasarımcısı isen, ücretsiz şablonlar sunan bir web sitesi oluşturabilirsin.

Bir E-posta İmzası Oluştur ✍🏻

Kişisel markanı e-posta pazarlama aracılığıyla da tanıtabilirsin. Böylelikle, bir müşteri e-postalarından birini aldığında kiminle konuştuğunu bilir.

Gmail ve Outlook gibi uygulamalar, e-postalarının tasarımını özelleştirmene imkan sağlıyor. Renkleri, yazı tiplerini ve boyutlarını değiştirebilirsin. Bunları dikkatli kullanmanı ve kendini kaptırarak bir sürü renk eklememeni de tavsiye ederiz. Basit ve minimal e-posta tasarımı oluşturmaya dikkat et.

E-posta tasarımına ek olarak mutlaka bir imza eklemelisin. Bu imza; mesleğini, varsa web sitenin adresini ve sosyal medya kallarının bağlantılarını içermeli.

Kariyer Plan Yap ve Ona Sadık Kal ✅

Freelancer kariyerine bir profesyonel olarak devam etmek istiyorsan, en az bir konuda uzmanlaşmaya çalışmalısın. Çünkü bu uzman olduğun konu sayesinde öne çıkacaksın. Birden fazla konuda uzman olmaya çalışırsan, kendin için kişisel bir marka yaratmakta zorlanabilirsin.

Uzman olduğun konuya ek bazı alanlar ekleyebilirsin. Örneğin; web tasarımcı isen UX tasarımı ile ilgilenebilir veya metin yazarı isen temel grafik tasarımı öğrenerek uzman olduğu alanları tamamlayabilirsin. Uzmanı olduğun ana konuya ek yeni konuları eklediğinde, bunun kişisel markana sağladığı katkıyı zamanla fark edebilirsin.

Yetkinliklerini Geliştirmeye Devam Et 🔂

Yaptığın işin kalitesi, kalıcı bir kişisel markalaşma oluşturmak için oldukça önemlidir. Bunu başarmanın yolu, kendini ve yetkinliklerini sürekli olarak geliştirmeye çalışmaktır diyebiliriz. Durmadan yaptığın en iyi işin kalitesinin üstünde işler yapmaya çalışarak sektöründeki en iyi freelancer’lardan biri olabilirsin.

Peki, daha iyisini yapabilmek için kendini nasıl geliştirebilirsin? Kitap okumaya devam edebilir, online kurslara katılabilir ve yaptığın işlerde yeni fikirler oluşturmaya, denemeye ve daha çok çalışmaya özen gösterebilirsin.

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Bill Gates’in, hâlâ yılda 50’den fazla kitap okuduğunu bilmeyenimiz kalmamıştır diye düşünüyoruz. Bu kadar zengin olduğu halde neden hala kitap okuyor? Bilgisini taze tutmak ve gelişmeye devam etmek için.

Sonuç olarak;

Kişisel bir marka yaratmanın bir veya iki günde yapabileceğin bir şey olmadığını da hatırlatmak isteriz. Bu konu süreklilik isteyen ve zaman alan bir konu; o yüzden adım adım ilerlemeni ve başlangıç olarak LinkedIn profilinizi düzenlemeni öneririz. Diğer adımları ise kendi zamanına ve önceliğine göre tamamlayarak “kişisel markanı” oluşturabilirsin.