Seçtiğin yaratıcı disiplinde ne kadar yetenekli olduğun tabii ki çok önemli. Ancak, düşündüğün kadar değil! Bu, başarılı bir freelancer olmanın sadece yarısı. Diğer yarısı, her şeyi zamanında teslim edebilmek ve hemen ödeme alabilmek için düzenli ve üretken kalmakla ilgili. Günümüzdeki geçim sıkıntısı göz önüne alındığında, bu koşul daha da önemli hale geliyor.

Bu konuda düzenini oturtmuş freelancer’lar ile konuşursan muhtemelen bunu en az zorlukla başarmalarına yardımcı olan bir dizi üretkenlik aracına sahip olduklarını göreceksin. Eğer bu durum senin için geçerli değilse muhtemelen bir noktayı kaçırıyor olabilirsin.

Kendine şunu sormalısın: Daha iyi araçlar kullanmaya başlarsan haftada kaç saatten tasarruf edebilirsin? Daha sonrasında ise fazladan ne kadar para kazanabileceğin üzerine düşünmeni istiyoruz. Bil ki, bu tahmininden çok daha fazla olabilir. Öyle ki, bu araçların abonelikleri için ödeyeceğin miktarın çok çok altında olacağına kesinlikle eminiz.

Ancak, en güncel üretkenlik araç ve yazılımlarını takip etmek, işine yardımcı olabilecek yeni araçları tespit etmek ve bunları denemek hep bir sonraki güne ertelenen görevler haline geliyor. Bu nedenle, bir başlangıç yapmana yardımcı olmak adına yaratıcı sektörlerde çalışan bazı kişilerin önerilerini derlemek istedik.

Listemiz, hem yeni hem de eski fakat oldukça güvenilir olan bazı araçları içeriyor. Her biri iş akışını kolaylaştırmana, verimliliğini artırmana ve freelance çalışma girişimini daha iyi yönetmene yardımcı olabilir. Ayrıca, hepsi farklı yaratıcı endüstrilerdeki profesyoneller tarafından önerildiği için işe yaradığını da biliyoruz!

1. MyMind

Nasıl başlayacağını bilmediğin için boş bir sayfaya veya ekrana bakarak çok zaman harcıyor musun? O halde, bu engeli MyMind’ın yardımı ile aşabilirsin.

MyMind fikirleri, ilham kaynaklarını ve daha sonra okumak istediğin şeyleri tek bir yerde düzenli bir şekilde toplayıp bir yandan da aranabilir kişisel bilgi tabanı oluşturabildiğin, özellikle yaratıcı sektörlerdeki profesyoneller için tasarlanmış bir uygulama.

Hiçbir zaman para toplamayıp güçlü ve sürdürülebilir bir şirket kurmaya odaklanan MyMind’ın yaratıcı kişiler tarafından yönetilen küçük ve bağımsız bir şirket olması da bize ayrıca güzel geliyor.

Özetle MyMind, kayıtlı içerikler arasında yaratıcılığın ateşlenmesine ve yeni bağlantıların kurulmasına yardımcı oluyor. Örneğin, içerik üreticisi Luke Taylor, ilham almak ve okumasını havalı veya ilginç bulduğu şeyleri kaydetmek için bu uygulamayı tercih ediyor.

2. Standards Site

Marka yönergelerinin (brand guidelines) nasıl oluşturulması gerektiği hakkında öneriye ihtiyacın var mı? Öyleyse, grafik tasarımcı Aaron Phelan’ın tavsiyesine göz atabilirsin.

Standards Site, stil kılavuzları ve marka yönergelerini kolay ve hızlıca oluşturmana yardımcı olan bir sistem. Ayrıca, dijital varlıklarını otomatik olarak dışa aktararak marka kimlik materyallerini etkili bir şekilde yönetmene de olanak tanıyor. Bu aracın büyük bir özen ve dikkatle hazırlanmış olduğunu gören Aaron, gelecekteki projelerinde Standards Site’yi daha fazla kullanmayı dört gözle bekliyor

3. Obsidian

Markdown kullanıyorsan Obsidian’ı çok seveceksin. Obsidian, düz metin Markdown dosyaları dizinine dayalı çalışan, çok güçlü bir bilgi tabanı. Bu araçla hızlıca notlar alabilir, aralarında bağlantılar kurabilir, bağlantıları bir grafik görünümünde görselleştirebilir ve notları internet ağında yayınlayabilirsin.

Bu öneri, Obsidian’ı üretkenlik ve bilgi tabanlı sistemler oluşturmanın yanı sıra kişisel bir arşiv olarak da kullanan grafik tasarımcısı Rohit Sharma’ya ait.

4. Calendly

Programına uymakta zorlanıyor ve zamanını iyi organize edemediğin için bazı toplantılarını kaçırıyor musun? Ya da, randevularına yetişmek için yoğun çaba sarf ediyor ancak bu çabanın gününün yarısını aldığını mı düşünüyorsun?

Hangisi olursa olsun, bir çevrimiçi randevu planlama aracı olan Calendly ile bir toplantıya zaman yaratmak için karşılıklı e-posta trafiğinin zahmetini ortadan kaldırmış oluyorsun. Bunun yerine, kişilere müsaitlik durumunu gösteren bir bağlantı gönderiyor ve takviminden bir zaman dilimi seçmelerini sağlıyorsun. Başka bir deyişle, planlama işlemini basit ve verimli hale getirerek tonlarca zahmetten kurtuluyorsun.

Bilgisayar grafikeri ve yaratıcı yönetmen Haruko Hayakawa’yı “Ne zaman müsaitsin?” sorusundan kurtaran bu ezber bozan araç, görüşmelerini ve toplantılarını kolaylıkla planlamana yardım ediyor.

5. Miro

Haruko Hayakawa’nın bir başka favorisi olan Miro ekiplerin projeler, fikirler ve atölye çalışmaları üzerinde gerçek zamanlı veya eşzamanlı olmadan görsel olarak işbirliği yapmasını sağlayan, çevrimiçi ve işbirliğine dayalı bir beyaz tahta (whiteboard) platformu. Paylaşılan alanlar aracılığıyla uzaktan işbirliğini kolaylaştırarak beyin fırtınası yapmayı, içerik ve görevleri düzenlemeyi ve daha fazlasını sağlıyor.

6. Notion

Cihazlar arasında senkronize edilebilen Notion veritabanları, takvimler ve Kanban panoları gibi temel öğeleri kullanarak not yazmana, bilgileri düzenlemene, projeleri yönetmene ve daha fazlasını yapmana olanak tanıyan çok yönlü bir not alma ve proje yönetimi aracı. Bu nedenle, son derece esnek bir yapıya sahip ve çeşitli freelance ihtiyaçlarına uyarlanabiliyor. Luke Taylor ve Joanie Gorman bu aracı yapılacaklar listeleri, notlar, projeler vb. için tavsiye ediyor.

7. Google Docs

Herkesin Google Dokümanlar’ı duyduğunu varsayıyoruz ancak duyulmama ihtimaline karşın listemize dahil etmek istedik.

Konunun yabancısı olanlar için, bu ücretsiz web tabanlı belge düzenleme uygulaması gerçek zamanlı işbirliği, belge paylaşımı ve bulut depolama entegrasyonu için güçlü araçlar sunuyor. Microsoft Office dosya formatlarıyla tamamen uyumlu olduğundan bu pahalı aboneliğe veda edebiliyorsun! Hepsinden önemlisi, hemen hemen her platformda çalışıyor, kullanımı kolay ve her cihazdan erişilebiliyor.

Tasarımcı Sophie O’Connor, işinin yönetimi ve hesapları konusunda geleneksek yaklaşımlardan vazgeçemese de rezervasyonlar ve gelir tablosu için Google Dokümanlar’ı kullanıyor.

8. Notes

Apple ürünlerini kullanıyor musun? O halde Notes uygulamasına kesinlikle bir şans vermelisin. Apple’ın iOS ve MacOS aygıtlarına yönelik yerleşik not alma uygulaması, hızlı bir şekilde düşüncelerini yazmana, notlar eklemene, kontrol listesi öğeleri, görüntüler vb. eklemene olanak tanıyor. Her şeyin Apple cihazları arasında senkronize edilen basit ve hızlı bir arayüzde gerçekleştiği bu uygulama, grafik tasarımcı Mike Sullivan’ın başka hiçbir araca ihtiyacının kalmamasını sağlıyor.

9. Basecamp

Basecamp, gerçek zamanlı grup sohbet platformu aracılığıyla projeleri yönetmek, belge yazmak ve görevleri planlamak için araçlar sağlayan bir proje yönetimi ve ekip içi iletişim yazılımı. Web tasarım ajansı 37signals tarafından oluşturulan Basecamp, yıllardır var olmasının yanı sıra popülerliğini korumaya devam diyor. Bu aracın büyük hayranlarından olan grafik tasarım ajansı Typofonderie, Type Paris etkinlikleri ve yaşantılarının genelinde tüm projelerini yönetmek için ana araç olarak Basecamp’i benimsemiş.

10. iA Writer

iA Writer temiz ve basit bir arayüz sunan ve dikkatini dağıtan unsurlardan kaçınmana olanak tanıyarak odaklı kalmanı amaçlayan, Markdown destekli bir metin editörü. İşlevsel araçları arasında sözdizimi vurgulama, özelleştirilebilir şablonlar ve bulut depolama hizmetleriyle entegrasyon gibi özellikler bulunuyor. Bu araç, web sitesi Markdown’da içerik ayarlamak için oluşturulan Typofonderie’nin bir diğer önerisi.

11. Loom

Loom, ekran ve bilgisayar sesini kaydetmeyi kolaylaştırıyor ve ardından oluşturulan basit bir bağlantı ile video kayıtlarının anında paylaşılmasını sağlıyor. Böylece eşzamansız iletişim ve işbirliğine olanak tanıyor. Freelance 2D hareket tasarımcısı Patrick Gallagher, tarayıcısında ekran kaydı yaptıktan sonra elde ettiği otomatik bağlantı ile başka zaman dilimlerindeki müşterileriyle istediği zaman iletişim kurabildiği için bu aracı tercih ediyor.

12. Air Table

Elektronik çizelgeler, tablolar ve benzerleri kafanı mı karıştırıyor? Öyleyse, Airtable ile işleri kolaylaştırabilirsin. Airtable, güçlü otomasyon ve entegrasyon yetenekleriyle bilgileri tablolar, panolar ve takvimler gibi farklı görünümlerde düzenlemeni ve görüntülemeni sağlayan kısmen elektronik tablo, kısmense veritabanı olarak işleyen bir yazılım çözümü. İllüstratör Alice Potter, büyük projelerini düzenleyip tamamlarken takviminden sapmamak için bu aracı kullanıyor.

13. Reminders 

Apple donanımlarını kullanıyor musun? Peki, bir şeylerin sürekli hatırlatılmasına ihtiyacın var mı? O halde, adından da anlaşılacağı üzere Reminders (hatırlatıcılar) uygulaması harika bir seçenek. Temelde, hatırlaman gereken her türlü görevi, randevuyu ve sorumluluğu tüm cihazların üzerinden oluşturmana, yönetmene ve takip etmene yardımcı olmak için tasarlanmış basit bir organizasyon uygulaması. Yapılacak tüm işleri tek bir yerde toplamana izin vererek hiçbir şeyin gözünden kaçmamasını sağlıyor.

Mac’te Reminders’ı kullanarak hiç bitmeyen bir liste yapan Alice Potter, uygulamanın kullanımını oldukça kolay buluyor. Film yapımcısı Brett Chapman ise genellikle küçük, kolayca unutulan veya e-postalara dahil edilmeyen görev ve düzeltmeleri Siri’yi kullanarak anlık olarak Reminders uygulamasına dahil ederek zihnini gereğinden fazla doldurmamış oluyor.

14. TouchDesigner

Grafik tasarımcı Rohit Sharma’nın önerisi olan TouchDesigner, etkileşimli medya kurulumları için hızlı prototip oluşturmayla ilgilenen herkes için harika bir seçenek. Bu görsel geliştirme platformu, tasarımcıların, sanatçıların ve performansçıların kapsamlı bir araç seti kullanarak 3D, VR, AR, ses, ışıklandırma, simülasyon ve prosedür oluşturma gibi etkileşimli medya öğelerini birbirine bağlamasına ve kod yazmaya gerek duymadan gerçek zamanlı projeler oluşturmasına olanak tanıyor.

15. Perplexity

Perplexity, otomatik araştırmaya yönelik bir yapay zeka asistanı. Öğrenmek istediğin bilgileri tarif ettikten sonra güvenilir çevrimiçi kaynaklardan en alakalı ve güncel bilgileri saniyeler içinde karşına getirebiliyorsun. Neye ihtiyacın olduğunu ve vermek istediğin bağlamı tam olarak anlamak için gelişmiş doğal dil işleme (NLP — natural language processing) tekniklerini kullanıyor ve eksiksiz ve alıntılanmış genel bir bakışla sana sunuyor. Kısacası ChatGPT gibi. Ancak, yazar Antonella’ya göre ondan çok daha iyi.

16. Cobbler

Oldukça niş bir kitleye hitap eden son aracımızla yazımızı noktalayacağız, ancak bir menajerlik firmasında çalışıyorsan okumaya devam etmelisin. Aslında The Jacky Winter Group’ta dahili kullanım için tasarlanan Cobbler yakın zamanda bunu başkalarıyla da paylaşmaya başladı. İstedikleri her şeyi yapan bir CRM (customer relationship management — müşteri ilişkileri yönetimi) veya fatura sistemi bulamadıkları için kendi sistemlerini oluşturan Cobbler, temelde komisyon tabanlı menajerlik ajanslarının neredeyse tüm işini uygulamadan çıkmadan yapmasına olanak tanıyan bir çözüm sunuyor.