Aldığı hizmetten memnun olmayan bir müşteriden gelen e-posta kadar can sıkan bir şey yok, biliyoruz 😔 Okunmamış e-postalar yeterince stresliyken bir de üstüne kaygılı müşterilerden gelen mesajlar eklenince… 👀

Zamanla, müşterilerinin kurduğun profesyonel ilişkiden her zaman %100 memnun olmayacağının farkına varacaksın, belki de çoktan vardın bile… 🤗

Neyse ki, kendi oluşturduğun özenli bir planla tüm bu zamanları kolayca atlatabilirsin 🤩

Peki, “memnuniyetsiz” müşterilerle nasıl başa çıkabilirsin? Anlaşması zorlu müşterilerle ilgilenmen için birkaç ipucu:

Müşterilerinin Endişelerini Dikkate Al 🧐

Nihayetinde hatalı olduğunu düşünmesen bile, muhtemelen müşterinin hisleri doğrultusunda özür dilemen gereken durumlar olabilir. Beraber çalıştığın tüm müşterilerinin, sunduğun hizmetlerle alakalı deneyimlerinden memnun ve aldıkları işten tatmin olmalarını istersin. Onların asla böyle hissetmelerini istemediğini ve bunu düzeltebileceğinden emin olduğunu bilmelerini sağla. Bazen bir müşterinin istediği tek şey, işlerin ilerlediği şekilden memnun olmak ve endişelerinin dikkate alınmasıdır.

Kişisel Algılama 😳

Profesyonel dünyada olayları kişisel algılamak en sık yapılan hatalardan biridir, çünkü “kolay” olan buddur! Fakat günün sonunda bunun sadece bir iş olduğunu unutmamalısın. Müşteriler, hizmetlerin için ödedikleri paranın karşılığını alamadıklarını düşünebilir ve bu nedenle memnuniyetsiz olabilirler. Bu biraz da onların doğasında var ☺️

Deneyimlerinin finansal kısmına ise kesinlikle senden daha çok önem verirler.Tam da bu nedenle; verdiğin hizmetlerin değerini ve bu yolda ekstra ne kadar çaba sarf ettiğini anlamalarını sağlamalısın. Senden istenen hizmetin karşılığını veremediğini düşünüyorsan da geri ödeme yapmayı düşünebilirsin. Bu yöntem, yaşadığı soruna hızlı ve somut bir çözüm arayan müşteri için kolay bir çözüm olabilir.

Orta Yolu Bul 🤗

Müşterinin düşüncelerini öğrenmek ve söyleyeceklerine kulak vermek oldukça önemli. Teklifleri veya ortaya çıkmasını istediği proje hakkında müşterinin ne istediğine odaklan. Eğer müşterinin sana sunduğu çözüm önerisi mantıklı gelmiyorsa, ikinizin de endişelerini ortadan kaldıracak bir karşı çözüm önerisi bulmayı dene. Belirlediğin çözüm yönteminin, müşteriyi sahip olduğu olumsuz düşüncelerden arındırmasına ve çözüm yönteminden memnun kalmasına dikkat etmelisin.

Gerçekten Birbirinize Uygun musunuz? 👀

Günün sonunda, sende veya müşteride birden fazla endişe faktörü varsa, beraber çalışmak belki de en doğru seçenek olmayabilir. Edindiğin tecrübeden neler kazandığını düşünmelisin. Bu ortaklıktan beklediğini alamayan tek taraf müşteri de olmayabilir…

Profesyonel bir ortaklığı bitirmek ve hatta buna yalnızca karar vermek dahi her iki taraf için de oldukça zorlu bir süreç olabilir. Olur da bu kararı verebilirsen, onu müşterinle saygı ve sevgi çerçevesinde vermeli ve uygun bir dille paylaşmalısın.

Sürecin Seni Geliştirmesine İzin Ver 💪

Bunun olmasını potansiyel olarak engelleyebilir miydin? Bazı müşterileri memnun etmek zor olsa da bu deneyimi, müşterilerinle olan ilişkilerini ve çalışma yöntemlerini geliştirmek için bir ders olarak görebilirsin. Eğer bu durum gelecekte engellenebilecek bir şeyse, olacakları tahmin edip ona göre hareket etmek ve müşterilerini memnun etmek için elinden geleni yap!

Bir dahaki sefere, iş konusundaki heyecanı senden daha az olan birinden gelen o korkunç e-postayı aldığında panik yapma 😌 Bu en iyi olanımızın başına da geliyor ve kesinlikle iyi bir freelancer olmadığını göstermiyor! İyi bir iletişim ve pozitif yaklaşımla, bu deneyimi bir başarı hikayesine çevirebilirsin 😎

*Bu içerik ilgili yazıdan çevirilerek adapte edilmiştir