Dikkat çekici reklamların ardında tek bir sır var! Markanın hedef kitlesini etkisi altına alan, duyulduğu anda dikkat çeken, akılda kalan, marka ile özdeşleşen seslendirmeler gücüne güç katıyor. Haliyle, pazarda adını duyurmak ya da marka bilinirliğini pekiştirmek isteyen markalar için mecra fark etmeksizin, reklamlarda sunulan seslendirme ve dublaj büyük önem taşıyor.

Seslendirme hizmeti almak sanıldığı kadar zor bir süreç olmasa da asıl önemli olan bu hizmetin sunduğu verimlilik! Bu nedenle, doğru seslendirme sanatçısı ile çalışmanın önemini yadsımamak gerekiyor. Bu yazımızda, seslendirme hizmeti almayı düşünenlerin freelancer seçerken dikkat etmen gerekenleri paylaşıyoruz. Kulağını aç, bizi dinle!

Seslendirme Nedir?

Seslendirme, sıklıkla tanıtım veya bilgilendirme amaçlı hazırlanan video veya ses formatındaki içeriklerin, diksiyon, vurgu, tonlama gibi farklı kurallara sadık kalınarak profesyonel seslendirme sanatçısı tarafından ses yoluyla betimlenmesi işlemine deniyor.

Seslendirme, anlatılmak isteneni daha etkili ve akılda kalıcı şekilde sunmaya yardımcı oluyor. Kadın seslendirme sanatçıları, genellikle eğitici, bilgi veren veya güven sağlanması istenen konularda tercih edilirken, erkek seslendirme sanatçıları kısa süreli, vurucu ve dikkat çekmek amaçlı hazırlanan içeriklerde tercih ediliyor.

Sıklıkla kullandığın ve yapay zeka desteğiyle çalışan tüm hizmetleri düşün; navigasyon uygulamaları, ev otomasyon sistemleri ve hatta duraklarda duyduğun yönlendirmelerin çoğunun kadın seslendirme sanatçıları tarafından seslendiriliğini fark edebilirsin. Reklam seslendirmelerinin ve tanıtım filmi geniş bir bölümünde de erkek seslendirme sanatçıları tercih ediliyor.

Seslendirme işlemi çoğunlukla dublaj ile karıştırılabiliyor. Dublaj, seslendirmeden farklı olarak tek bir ses kullanarak arka planda duyulabilen orijinal ses kaydının üzerine kaydedilmiyor. Burada içerik, profesyonel seslendirme oyuncuları tarafından kaydedilerek orijinal ses parçası değiştiriliyor veya ilgili dublajlı versiyon ile karıştırılıyor. Yani seslendirme, orijinal sesi oluşturmaya, dublaj orijinal sesi üzeleme / karıştırmaya yönelik yapılıyor.

Dublaj özelinde genellikle yabancı dillerden çevirilen içerikler (film, dizi vb.) seslendiriliyor. Dublaj projelerinde, seslendirme sanatçısının yalnızca “seslendirme” yapması yeterli olmuyor. Bu anlamda, seslendirmenin, seslendirdiği karaktere daha fazla şey katması ve karakteri dinleyenin zihninde orijinalinden kopmayacak biçimde var etmesi bekleniyor.

Seslendirme Sanatçıları Hangi Eğitimi Almalı?

Seslendirme sanatçılığının özel bir eğitim gerektirmediği düşünülse de, özellikle oyunculuk alanında eğitim almış kişiler seslendirme sanatçısı olmayı tercih edebiliyor. Çünkü, seslendirme sanatçılarının tüm seslendirme projeleri özelinde 3 ana noktaya dikkat etmesi bekleniyor: Diksiyon, vurgu ve tonlama. Tamamen projenin amacına sadık kalınarak odaklanılacak bu 3 noktaya ek olarak seslendirme ve dublaj projelerinde seslendirme sanatçılarının fazla yönlendirmeye ihtiyaç duymadan, verilen metni ve amacını hızlıca kavrayarak öneriler sunabilmesi de bekleniyor.

İlk Adım: Amacı Belirle, Doğru Seçim Yap

Seslendirme hizmeti almadan önce, bu hizmeti hangi formatta bir içerik için ve hangi amaçla kullanacağına odaklanmalısın. Yeni bir ürünün tanıtımı ile bir ürünün kullanımını betimleyen sesler tamamen farklı amaçlara hizmet edeceğinden

Amacını belirledikten sonra sıra çalışmayı planladığın freelancer’lar arasından seçim yapmaya geldi: Seçim yaparken ilk adım seslendirmen sanatçısının referans işlerini incelemek olmalı. Tamamen konsantre bir biçimde gözünü kapatıp, müziği ve varsa sözleri dinlemeli, slogana odaklanıp izlenimini değerlendirmelisin. Freelancer’ların tüm referansları birbiriyle benzeşiyorsa, dikkat! Sağlam bir etki yaratabilecek güçteki seslerin daima özgün olması ve markanın vizyonuna, ürünün özelliklerine ve hedef kitlesinin beğenilerine uygun nitelik taşıması gerekiyor. Tüm işleri birbiriyle benzeyen ses sanatçılarının, markan ya da ürünün için sıra dışı bir çalışmaya imza atma şansı diğerlerine göre daha düşük olabilir.

Seslendirme Sanatçılarının İletişim Sırasında Sordukları Sorular Önemli

Profesyonel seslendirme hizmeti almadan önce freelancer’lar ile iletişime geçtiğinde ilk iletişim başlamış oluyor. Bu süreçte, freelancer’ların projeyi anlamak üzere sana yönelttikleri sorular, karar verme sürecine olumlu ya da olumsuz etkileyecek kadar belirleyici hale geliyor.

Verilecek hizmetin doğasına uygun sorular sorulmadığını düşünüyorsan, yani bir şeyler içine sinmediyse o noktada durup düşünebilir ve emin olmak isteyebilirsin. Yalnızca süreye ve sesin içeriğine odaklanmaktan ziyade; markanın vizyonu, hedefi, reklamı çıkacak ürün ya da hizmetin içeriği ve hedeflenen kitleyi öğrenmeye yönelik sorular ise olumlu yönde karar vermeni destekleyebilir. Bu şekilde ortaya çıkarılan iş, nihayetinde müzik ve markanın bütünleşebilmesini de mümkün hale getirir!

Yorumlar ve İstatistikler Sana Yol Gösterebilir

“Doğru” freelancer’ı bulmak zaman alabiliyor, biliyoruz. Kimileri kervanı yolda düzmeye alışık bir biçimde hüsrana uğramaktan çekinmezken kimileri de bu “doğru” kişiye ulaşmak için kendi kriterlerini net bir biçimde belirlemeyi tercih edebiliyor.

Bionluk’ta ise işler bu anlamda oldukça kolay! Çünkü Bionluk’ta, seslendirme hizmetleri sunan tüm freelancer’ların referans (demo) kayıtlarını inceleyebilir, teslim edilen siparişler hakkında yorum ve puanlamalara göz atabilir ve tekrarlayan sipariş oranları üzerinden seslendirmenin projene uygunluğunu rahatlıkla belirleyebilirsin. Daha fazla detay almak veya sipariş vermeden önce süreçleri netleştirmek üzere tüm freelancer’lara mesaj gönderip detayları görüşebilirsin. Evet, artık o seslendirmeni bulmak için hazırsın.