İçeriklerinin görüntülenmesini sağlamak için güvendiğin tek şey sosyal medya algoritmaları mı? Başka bir deyişle, gönderilerini oluşturup paylaş butonuna basıyor ve sonrasında en iyisini mi umut ediyorsun?
Eğer durum böyleyse, yeni takipçileri ve potansiyel müşterileri kaçırıyor olabilirsin. Sosyal SEO, sana benzeyen firmaları veya sunduğun ürün ve hizmetleri aktif olarak arayan kişilerin içeriklerini görmesine yardımcı oluyor.
Sosyal SEO’nun ne anlama geldiğini, neden önemli olduğunu ve en önemlisi sosyal medyadaki ticari hesaplarını büyütmene nasıl yardımcı olacağını öğrenmek için okumaya devam et!
Sosyal SEO Nedir?
Sosyal SEO, sosyal platformlarda gezinen kişilerin içeriğini kolayca bulmalarına yardımcı olmak adına içeriklerine alternatif metin (alt-text) ve altyazı (açıklamalı veya değil) gibi metin tabanlı özellikler ekleme yöntemine deniyor.
Sosyal SEO’yu anlamak için, öncelikle geleneksel SEO’nun temellerine hakim olman gerekiyor. Dijital pazarlamada SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. Google veya Bing gibi arama motorları, merak ettiğin herhangi bir şey hakkında arama yapmana olanak sağlıyor ve ardından seni aradığın içeriklere yönlendiren web sonuçlarının bir listesini sunuyor. (Ya da en azından, kullandığın arama ifadesine, konumuna, önceki aramalarına vb. göre içerik algoritmaları bunları görmeni isteyeceğini düşünüyor.)
Her ne kadar sosyal ağlar, teknik olarak bir arama motoru olmasalar da, hepsinde arama çubukları bulunuyor. Büyük sosyal platformlar, kullanıcıları bulmak istedikleri içerikle eşleştirmeye yardımcı olmak için geleneksel arama motorlarının özelliklerini hiç olmadığı kadar bünyesine dahil ediyor.
İnsanlar ilk başta sosyal ağları, takip ettikleri belirli kişilerden ve markalardan gelen kişiselleştirilmiş içerik akışlarını görüntülemek için kullanıyorlardı. Artık ürün incelemeleri, marka önerileri veya ziyaret edilecek yerel işletmeler gibi spesifik bilgilere ulaşmak için kullanıyorlar.
Sosyal SEO ise, insanların pasif bir biçimde içerik akışlarını kaydırdıkları zamanlarda değil aktif olarak içerik ararken gözlerine çarpman ile ilgili.
Her Sosyal Ağ İçin Sosyal SEO Önerileri
İşte, içeriklerinin tüm sosyal ağlarda bulunmasını sağlamak için bilmem gerekenler.
Instagram SEO ipuçları
- Instagram profilinin SEO’sunu optimize et. İsmin, herkese açık kullanıcı adın ve biyografinde anahtar kelimeler kullanmalı ve konuyla alakalı olduğu müddetçe bir konum eklemelisin.
- Açıklamalarına, alakalı anahtar kelimeleri ve hashtag’leri dahil et. Yorumlarda hashtag’leri gizlemek, artık etkili bir yöntem olarak nitelenmiyor. Açıklamalardaki anahtar kelimeler, içeriğinin anahtar kelime arama sayfalarında görünmesine yardımcı oluyor.
- Alternatif metinler ekle. Alternatif metinlerin temel amacı, görsel içerikleri daha ulaşılabilir hale getirmek. Bir yandan ise içeriğinin tam olarak neyle alakalı olduğunu Instagram’ın anlamasına yardımcı oluyor. Böylece ilgili aramalara karşılık olarak içeriğini gösterebiliyor.
- Konumunu etiketle. Böylece içeriğin, yerel işletmeler için bir arama işlevi görecek olan yeni Instagram Haritaları’nda görünecek.
TikTok SEO İpuçları
- TikTok profilinin SEO’sunu optimize et. TikTok kullanıcı profiline alakalı anahtar kelimeler dahil ederek, tüm hesabının SEO’sunu geliştirebilirsin.
- Ana anahtar kelimeni TikTok ile ikiye katla. Tiktok’taki video klibinde anahtar kelimeni söyle ve metin içi bindirmeyi (in-text overlay) ekrana dahil et. Anahtar kelimeni yüksek sesle söylemek, bir yandan otomatik olarak oluşturulan altyazılara da bu kelimenin dahil edileceği anlamına geliyor, bu da bir nevi üçe katlamak demek!
- Açıklamaya alakalı anahtar kelimeler ve hashtagler ekle. Burada açıklamadan kastımız videonun altındaki kısım, tabi bir yandan yukarıda bahsettiğimiz üzere altyazılarına da anahtar kelimeleri dahil etmeyi ihmal etmemelisin. İyileştirilmiş TikTok SEO’su için hashtaglere kıyasla anahtar kelimelere odaklanmalısın.
YouTube SEO İpuçları
- Video dosya adı olarak birincil anahtar kelime grubunu (keyword phrase) kullan. Örneğin, DIY-kitaplik.mov
- Başlığa birincil anahtar kelime grubunu dahil et. Ancak, insanların YouTube’un arama çubuğuna “DIY kitaplık nasıl yapılır” şeklinde yazabileceği daha uzun bir versiyonunu kullanmalısın.
- Video açıklamasında anahtar kelimeler kullan. Özellikle daha fazlasına tıklamadan görülebilen ilk iki satırda. Birincil anahtar kelimeni kesin olarak eklediğinden emin olmalısın. Ayrıca, anahtar kelime dolduruyormuş (keyword stuffing) gibi görünmeden yapabileceksen, açıklamaya ikincil veya belki bir tane daha anahtar kelimeyi dahil etmelisin.
- Anahtar kelimelerini videoda geçir ve altyazıları aç. Videonun bir kısmında anahtar kelimelerini duyurduğundan emin olmalısın. Ardından, YouTube Studio’da altyazıları açmayı unutma.
- Nasıl yapılır videoları oluştur. Nasıl yapılır videoları görüntülemelerinin çoğunu aramalardan alıyorken, diğer video türleri ana sayfadan, önerilen videolardan veya oynatma listelerinden elde ediyor.
- Etiketler için endişelenme. YouTube, sosyal SEO için etiketlerin aramada büyük bir faktör olmadığını söylüyor. Çoğunlukla DIY ve DYI gibi yaygın yazım hatalarını gidermek için kullanılıyorlar.
Daha detaylı ipuçları için Youtube SEO stratejisi ipuçlarına göz atabilirsin.
Facebook SEO İpuçları
- Facebook Sayfanın SEO’sunu optimize et. Ana anahtar kelimeni Sayfa başlığında, isme özel url’nde, hakkında kısmında ve açıklamada kullan.
- Şirket adresini profiline ekle. Bu şekilde, sayfanın yerel aramaya dahil edilmesini sağlayabilirsin.
- Farklı konumlar için konum sayfaları ekle. Eğer birden fazla mekanda fiziksel varlık gösteriyorsan, hepsinin yerel aramada görünme şansını artırmak için her mağaza veya ofise konum sayfası eklemelisin.
- Gönderilerine alakalı anahtar kelimeler dahil et. Kulağa doğal gelen samimi bir dil kullanarak, her gönderiye ve fotoğraf açıklamasına en alakalı anahtar kelimeyi eklediğinden emin olmalısın.
Twitter SEO ipuçları
- Twitter profilinin SEO’sunu optimize et. Ana anahtar kelimeni Twitter isminde, herkese açık kullanıcı adında ve biyografinde kullan.
- Gönderilerine alakalı anahtar kelimeleri ve hashtagleri dahil et. Açıkçası üzerinde çalışabileceğin çok fazla seçenek yok, bu yüzden anahtar kelimeleri akıllıca kullanman gerekiyor. Bunları gönderilere doğal bir şekilde dahil etmelisin, böylece gönderin okuyucular için değerini korumaya devam edecek.
- Alternatif metinler ekle. Bir tweete görsel eklediğin zaman anahtar kelimelerini içeren alternatif metinleri dahil et. Unutma ki alternatif metinlerin asıl amacı, görme engelliler için içeriği erişilebilir kılmak. Tweet oluştururken resmin altındaki “açıklama ekle”ye tıklayarak bunu yapabilirsin.
Pinterest SEO ipuçları
- Pinterest profilinin SEO’sunu optimize et. Ana anahtar kelimeni, kullanıcı isminde ve Hakkında bölümünde kullan.
- Birincil anahtar kelimelerine dayalı panolar oluştur. Hesabını yapılandırırken, panolarını yönlendirmek için birincil anahtar kelimelerini kullanmalı ve bu doğrultuda isimlendirmelisin.
- Pin başlıklarında uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullan. “DIY kitaplık” veya “kitaplık yap” gibi nispeten tanımsız ifadeler yerine, pinlerini “DIY kitaplık nasıl yapılır” ve benzeri uzun kuyruklu anahtar kelimeler etrafında oluşturmalısın.
- Açıklamalarına anahtar kelimeler dahil et. Açıklamaları, anahtar kelimelerden oluşan basit bir listeden ziyade bilgilendirici bir metin biçiminde yazmalısın. (Unutma, asıl istediğin şey insanların Pinlerine tıklaması. Eğer açıklama ilgilerini çekmezse asla tıklamayacaklar!) Ancak anahtar kelimeleri, Pin başlığı ile uyum içinde olacak doğal bir yolla eklemelisin.
- Görsel aramadan faydalanmak için yüksek kaliteli görseller kullan. Pinterest Lens, kullanıcıların klavyeleri yerine kameralarıyla arama yapmalarına olanak sağlıyor. Yüksek kaliteli ve alakalı görseller sayesinde, bu aramalarda asla gözden kaçmayacaksın!
LinkedIn SEO ipuçları
- LinkedIn Sayfa’nın profil SEO’sunu optimize et. En alakalı anahtar kelimeni, Sayfanın etiket satırına ve Hakkında bölümüne eklemelisin.
- Alakalı anahtar kelimelere dayalı uzun biçimli içerikler üret. LinkedIn Makaleleri, değerli içerikler oluşturabilmen için önemli anahtar kelime kümelerine erişmeni sağlıyor.
- Aşırıya kaçma. LinkedIn, çok hızlı bir şekilde içerikleri spam, düşük kaliteli veya yüksek kaliteli olarak sınıflandırıyor. Gönderilerini çok fazla anahtar kelime veya hashtag ile doldurursan, ne olacağını tahmin edebiliyor musun? Arama sonuçlarının en üstünde olmayacağın kesin! Anahtar kelimeleri, doldurmak yerine doğal bir şekilde eklemeli ve yalnızca gerçekten alakalı hashtag’leri dahil etmelisin.
Sosyal SEO’nun İşine Yardımcı Olması İçin 3 İpucu
1. İçeriğinin görülmesini sağla
Eskiden, sosyal içeriğinin görülmesini sağlamak çok daha basitti. İçeriğini insanların akışlarına sokmak için algoritmalar üzerinde çalışman yeterli oluyordu. Şimdi ise, insanlar kendilerine sunulan içeriği kaydırmak yerine, istedikleri içeriği bulmak için çok daha aktif bir yaklaşım benimsiyorlar.
Bu nedenle, keşfedilebilirliğe odaklanmak yeni bir fikir değil. Sosyal SEO, insanların içeriğini nasıl keşfettiği hakkındaki düşünme biçiminde bir değişiklik gerektiriyor. İnsanlar sosyal platformlarda bilgi aradıklarında, doğal olarak senin içeriğini bulmalarını istersin.
2. Sosyal kanallarını daha hızlı büyüt
Sosyal SEO, sosyal platformlarda seni (henüz) takip etmeyen insanlarla bağlantı kurmakla ilgili. Bu nedenle, algoritmalara sıkı sıkıya sarılmak yerine sosyal SEO’ya odaklanmak, sosyal kanallarını büyütmenin daha etkili bir yolu olabilir. Büyümenin anahtarı, yeni kişilerden geçiyor!
3. Geleneksel arama motorlarını kullanmayan potansiyel müşterilere ulaş
Instagram, insanların uygulamayı kullanarak popüler konumları bulmasını sağlayan yeni bir aranabilir harita özelliğini bu yaz kullanıma sundu. Bunun da tek bir anlamı var: Instagram, yerel işletme sonuçlarını sunan en iyi arama sağlayıcısı olmak adına artık doğrudan Google Haritalar ile rekabet ediyor.
Genç yazar Julia Moon, Slate için yazdığı bir yazıda kendi deneyimini şöyle aktarıyor:
“Google ürünlerini düzenli olarak kullanıyorum. Ancak bunları yalnızca en basit işler için tercih ediyorum: bir şeyin doğru yazılışını kontrol etmek, bir şey hakkında özet bilgiye ulaşmak, yön bulmak… Öğle yemeği için bir yer, yeni ve havalı bir mekan veya arkadaşlarımın hoşlanacağı bir etkinlik arıyorsam, Google ile uğraşma zahmetine girmiyorum.” Bunun için seçtiği yerel arama haritası ise Snap Maps.
İşletmen hangi ürün veya hizmeti satarsa satsın, seni geleneksel arama motorları aracılığıyla asla bulamayacak olan potansiyel bir müşteri tabanı bulunuyor. Sosyal SEO ise, bu hedef kitleyle bağlantı kurmanın kilit noktası!
Sosyal SEO Hakkında SSS
SEO sosyal medyada nasıl kullanılıyor?
Sosyal SEO, gönderilerine (açıklamalar, alternatif metinler ve altyazılarına) alakalı bilgiler ve anahtar kelimeler dahil etmenin bir yöntemi. Bu şekilde, içeriklerinin sosyal medyada gezinen kullanıcılara gösterilme şansını artırmış oluyorsun.
Sosyal medyadaki SEO, geleneksel arama motorlarındaki SEO’ya oldukça benziyor. Her şey gibi bu da, anahtar kelime araştırması ile başlıyor. Şimdiye kadar anahtar kelimeleri kullanmak hakkında epeyce konuştuk. Ancak, kullanılacak doğru anahtar kelimeleri bulma konusunda nasıl bir yol izleyeceğini biliyor musun?
Öncelikle, insanların içeriğine erişmek için nasıl aramalar yaptıklarına dair varsayımlarda bulunmak ve bunun neticesinde anahtar kelimelerini “beyin fırtınasıyla” üretmek doğru bir yaklaşım değil. Bunun yerine, kullanıcıların seninkilere benzer içerikleri gerçekte nasıl aradığını anlaman gerekiyor.
Başlangıç için, iyi olduğu kanıtlanmış şu araçları inceleyebilirsin:
- Google Analytics: Bu araç, hangi anahtar kelimelerin web sitene hali hazırda trafik çektiğini gösteriyor. Her ne kadar, aynı anahtar kelimelerin sosyal içeriklerin için de aynı işleve sahip olacağı kesin olmasa da, iyi bir başlangıç olarak düşünülebilir.
- Brandwatch tarafından desteklenen Hootsuite Analizleri: Bu araçta, markan veya sektörünle ilgili hangi kelimelerin yaygın olarak kullanıldığını bulmak için kelime bulutu (word cloud) özelliğini kullanabilirsin. Bir öncekinde olduğu gibi, bunlar da test etmen için iyi bir başlangıç noktası sağlıyor.
- SEMRush Keyword Magic Tool: İçeriğinle alakalı bir anahtar kelime gir ve bu araç sayesinde fazladan anahtar kelime ve anahtar kelime grubu önerilerinin bir listesini elde et.Google Trends: Bir arama terimi girdiğinde, ilgili konular ve sorgular için verilen önerilerin yanı sıra zamana ve bölgeye göre bir ilgi grafiği (interest graph) de alıyorsun. Özellikle YouTube verileri için, açılır menüyü Web Arama’dan YouTube Arama’ya değiştirmelisin.
- Hootsuite: Sosyal dinleme akışları oluştur ve ürünün, markan, sektörün veya belirli bir niş hakkında yapılan tartışmalarda kullanılan ortak dile dikkat et.
- Herhangi bir sosyal ağın arama çubuğu: Herhangi bir sosyal ağda, bir anahtar kelime grubu yazıp önerilen otomatik tamamlamaların ne olduğunu inceleyebilirsin.
SEO İçin En İyi Sosyal Medya Platformu Hangisi?
Tüm sosyal platformlar, SEO tekniklerini dahil etmek için görece farklı fırsatlar sunuyor. Peki, hangisi en iyisi?
Açıkçası, bu cevaplaması oldukça zor bir soru. Öncelikle, hedef kitlenin zamanını en çok geçireceği veya araştırmalarını yürüteceği sosyal ağı bulman ve SEO çalışmalarına bu doğrultuda odaklanman gerekiyor. Bunu bulmak için, temel bir hedef kitle araştırması yapman gerekiyor.
Ancak doğrudan SEO işlevselliği açısından baktığımızda, YouTube’un bir arama motoru gibi çalışan en iyi sosyal platform olduğunu söyleyebiliriz. YouTube’un bir Google ürünü olduğunu göz önüne aldığımızda, bu bir sürpriz sayılmaz elbet. Sosyal SEO’ya başka bir açıdan bakacak olursak, sosyal içeriklerinin Google arama sonuçlarında görünmesini istiyorsan, YouTube’u tercih etmenin başarı kazandıracağına emin olabilirsin.
Hiç şüphesiz, bu durum koşullara göre değişebilir: Twitter ve Google’ın, Tweetlerin arama sonuçlarında belirgin bir şekilde öne çıkmasına olanak sağlayan bir ortaklığı bulunuyor. Pinterest, yüksek kaliteli görsel içerikler için sıralamada oldukça yukarıda. İş aramalarında genellikle LinkedIn Sayfaları görünüyor ve Facebook Sayfaları ise özellikle yerel işletmeler için iyi bir sıralamaya sahip. Google bir yandan da, TikTok ve Instagram video sonuçlarını dizine ekleme ve sunma becerisini geliştirmek için çalışıyor.
SEO’yu Sosyal Algoritmalardan Ayıran Nedir?
Sosyal algoritmalar, bir içerik akışını aşağı kaydıran veya uygulamada pasif bir biçimde gezinen kişilere içerik sunuyor. Mesela, TikTok’un “Sizin İçin” sayfası buna iyi bir örnek. SEO ise, insanların aktif olarak arama yaptığı zamanlarda içeriğinin görülmesini sağlamaya odaklanıyor.